Szlovák-Magyar Duna-mente

A megépített gátrendszerek alapvetően megnehezítették és beszűkítették a vízitúrázás lehetőségeit. A bős–nagymarosi vízlépcső (BNV) – hivatalosan Gabčíkovo–nagymarosi Vízlépcsőrendszer – a Duna magyarországi és szlovákiai közös szakaszának komplex hasznosítására tervezett építmény. A vízlépcső létesítésének célja az energiatermelés, a hajózhatóság biztosítása, az árvízvédelem és területfejlesztés volt. A létesítmény tervezett főbb egységei: a Dunakiliti mellett épülő mederzáró duzzasztómű, a Csallóközön végighúzódó üzemvízcsatorna közepén a bősi erőművel és Nagymaros térségében a nagymarosi vízlépcső. Eredeti formájában végül sosem valósult meg, mivel a magyar kormány a környezetvédők és civilek tiltakozásának hatására 1989-ben leállította a magyar oldalon az építést.

Víz zarándoklat lehetőségek Pozsony alatt...

A zarándoklat vízen folytatódik: Pozsony alatt, az 1856-os Fkm-től átevezés az állóvíznek tekinthető és tóvá terebélyesedő Körtvélyesi víztározón, majd zsilipelés, illetve átemelés az öreg Dunára a dunacsúnyi vízerőműnél (1851 Fkm), ezt követően ha a Fazekas zátonyt balról kerüljük a fenékküszöb zubogó kikerülésére újabb átemelés szükséges, ha a zátonyt jobbról kerüljük, a Dunakiliti duzzasztómű alá is csak átemeléssel juthatunk.

A Szigetköz és szlovák oldali „tükörtája”, a Csallóköz, valamint a Fertő-Hanság medence a Kisalföld főbb tájegységei közé tartoznak. Kialakulásukban a víz központi szerepet játszott. A Szigetköz és a Csallóköz a Duna és mellékfolyói által üledékkel feltöltött terület, amely egyben Európa legnagyobb hordalékkúpja. A hordalékkúp felszínén eredetileg megtalálható, kiterjedt folyóág-hálózatot ugyan az elmúlt évszázadokban felszámolták, az árvízvédelmi töltések által határolt hullámtérben a főágat napjainkban is izgalmas élményeket ígérő mellékágrendszer kíséri.

A Szigetköznek az Öreg- és a Mosoni Duna által közrefogott, közel 400 négyzetkilométeres ártéri világa kiemelkedő jelentőségű vizes élőhely. Az egyedülálló geomorfológiai, klimatikus, talajtani és vízháztartási adottságok gazdag és sokszínű élővilág megtelepedését eredményezték, otthont adva számos különösen ritka állat- és növényfajnak.

Bécs-Esztergom programterv

Akiknek nem ért véget Bécsben a túraprogram, vállalkozhatnak a vízi zarándoklat második (víz) lépcsőjére – a Bécs-Esztergom túratáv megtételére, de lehetnek olyan részvevők is, akiknek itt kezdődik a zarándoklat, emiatt a túranapok dupla sorszámozást kapnak.

Túranap Vízitúra program Túratáv Folyószakasz Szállás
6 1 Bécs - Hainburg
Napközben:
  • Mária Ellend
  • Regelsbrunn
  • Hainburg
46 Fkm gyors Hainburg
7 2 Hainburg - Pozsony
Napközben:
  • Dévény
  • Pozsony
16 Fkm gyors Pozsony
8 3 Pozsony - Kisbodak 39 Fkm gyors Kisbodak
9 4 Kisbodak – Nagybajcs
Napközben:
  • Ásványráró
  • Nagybajcs
26 Fkm lassú
10 5 Nagybajcs - Karva
Napközben:
  • Gönyü
  • Komárom
  • Karva
62 Fkm gyors Karva
11 6 Karva - Esztergom
Napközben: Esztergom
KISZÁLLÁSI ÉS CSATLAKOZÁSI PONT
SZLOVÁK-MAGYAR DUNA MENTI BÉCS-ESZTERGOM TÚRA VÉGE
21 Fkm gyors Esztergom

A Bécs-Esztergom túratáv kerékpárral is teljesíthető: az víz menti EUROVELO-6 kerékpárúton a Duna bal partján Hainburgtól Párkányig.


Bécs-Esztergom vízi zarándokút pillanatképek...

A zarándok program töltődési helyszínei – városok, katedrálisok, templomok, megszentelt helyszínek: Mária Ellend, Regelsbrunn, Hainburg, Dévény, Pozsony, Kisbodak, Ásványráró, Nagybajcs, Komárom, Karva, Esztergom